Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και το πρόγραμμα λιτότητας που κατάρτισε η κυβέρνηση για να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία, αρχίζουν να δείχνουν τις πρώτες βαριές συνέπειες, ανέφερε χθες σύσσωμος σχεδόν ο γερμανικός τύπος, με αφορμή την μελέτη της ΕΣΕΕ για τα «λουκέτα» στην ελληνική αγορά.

Το τηλεγράφημα του Γερμανικού πρακτορείου που αναμετάδωσαν τα εγχώρια ΜΜΕ αναφέρει:

«Κατά τους τελευταίους 10 μήνες πολλά εμπορικά καταστήματα έχουν κλείσει, το δε ποσοστό ανέρχεται σε 17%. Ακόμα πιο χειρότερη είναι η κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο και με τα στοιχεία που προκύπτουν από μελέτη του εμπορικού συλλόγου, κατά μήκος της οδού Σταδίου ένα στα τέσσερα καταστήματα έχουν κλείσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης αυτής κατά το τρέχον έτος και μέχρι σήμερα οι καταναλωτές έχουν μειώσει τις αγορές τους. Για παράδειγμα η αγορά υποδημάτων έχει μειωθεί σε ποσοστό 20% σε σχέση με τον τελευταίο χρόνο. Αλλά και ο τομέας της ένδυσης παρουσιάζει μείωση της τάξης του 19,6%. Στην αγορά των οικιακών συσκευών καταγράφεται επίσης μείωση κατά 10%.

Αιτία για την εξέλιξη αυτή αποτελεί επίσης και η συνεχής αύξηση των έμμεσων φόρων σε τσιγάρα και αλκοολούχα ποτά, η αύξηση του ΦΠΑ από 19 σε 23% καθώς και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Η δε γερμανική έκδοση των Financial Times, φέρει άρθρο με τίτλο «Εκατοντάδες καταστήματα στην Ελλάδα έβαλαν λουκέτο». «Ευρωπαίοι πολιτικοί επευφημούν την Ελλάδα για το αυστηρό πρόγραμμα περικοπών. Λιγότερο ενθουσιασμένοι είναι μάλλον οι Έλληνες λιανέμποροι. Το πρόγραμμα λιτότητας βάζει φρένο την κατανάλωση. Στο κέντρο της Αθήνας έκλεισε τους τελευταίους μήνες ένα στα τέσσερα μαγαζιά». Πρόκειται για τις πρώτες συνταρακτικές συνέπειες του προγράμματος περικοπών, παρατηρεί η εφημερίδα για να συμπληρώσει ότι τους τελευταίους 10 μήνες το 17 % των καταστημάτων στην Αθήνα αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο. «Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο κέντρο της πόλης. Σε έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς δρόμους, στη Σταδίου, έκλεισε το 25 % των μαγαζιών».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η αυστριακή εφημερίδα Kurier, η οποία συμπληρώνει: «Σημαντική υποχώρηση καταγράφει και η κατανάλωση. Οι Έλληνες αγόρασαν φέτος 20 % λιγότερα υποδήματα από ότι το αντίστοιχο διάστημα πέρσι ενώ στην ένδυση σημειώθηκε πτώση της τάξης του 19,6%. Ως βασικοί λόγοι αναφέρονται η αύξηση της έμμεσης φορολογίας σε καπνό, οινοπνευματώδη και αλκοόλ, στην αύξηση του ΦΠΑ από το 19 στο 23 % καθώς και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις κατά 20 %. Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ το εισόδημα των Ελλήνων θα πέσει σύντομα στα επίπεδα του 1984».

«Υποχώρησε σημαντικά η κατανάλωση στην Ελλάδα», τιτλοφορείται άρθρο στην εφημερίδα Sonntagszeitung: «Η κρίση και το σκληρό πρόγραμμα περικοπών για τη διάσωση της χώρας είχαν εκρηκτικές συνέπειες για το εμπόριο», γράφει η εφημερίδα και αναφέρεται στα λουκέτα που αναγκάστηκαν να βάλουν χιλιάδες καταστήματα, κυρίως στην Αττική αλλά και στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας που οδήγησε σε δραματική πτώση της καταναλωτικής διάθεσης.

Παράλληλα, ένα άρθρο με τίτλο «Ελλάδα, κατ΄ εξαίρεση χωρίς κρίση» στην εφημερίδα Welt, αναφέρεται στην τουριστική κίνηση στη Ρόδο, όπου «σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα καταγράφεται αύξηση του αριθμού των τουριστών σε σχέση με το 2009 (…) Ο ελληνικός τουρισμός περνάει δύσκολες μέρες. Η οικονομική καταστροφή της χώρας και η απεργία των οδηγών φορτηγών προκάλεσαν αρνητικά δημοσιεύματα και φόβισαν πολλούς τουρίστες. Για το 2010 οι ξενοδόχοι υπολογίζουν με μια μείωση της τάξης του 20 %. Ωστόσο στη Ρόδο τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού καταγράφεται αύξηση του αριθμού των τουριστών».

οδρόμιον

Δεν υπάρχουν σχόλια: